Békés Városi Püski Sándor Könyvtár

Hírek

Minősített Könyvtár elismerő címet célozzák meg

Feltöltve: 2015.Dec.18 ( P ) 09:09 | megtekintve: 1523 alkalommal

A Békés Városi Püski Sándor Könyvtár minősített könyvtárrá szeretne válni 2017-ben. A szakmai elismerés elnyerését komoly felkészülés előzi meg. Az előkészítő munka szakszerű lebonyolítását teszi lehetővé a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert 441 350 forint vissza nem térítendő támogatás is.

Az NKA által biztosított támogatás feltétele többek között az volt, hogy a könyvtár két éven belül pályázzon a Minősített Könyvtár elismerő cím megszerzésére. Az intézmény egy korábbi pályázaton elnyert támogatásból a kötészeti műhely fejlesztését valósította meg, melyet szintén a Nemzeti Kulturális Alap tett lehetővé.

A sérült könyvek javítására, újra kötésére, kötészeti anyagok beszerzésére 269 500 forint összegű támogatást nyert a békési könyvtár. Október végén helyszíni szakértői vizsgálat zajlott könyvtárunkban, amelyet Dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője rendelt el - nyilatkozta lapunknak Erdősné Sági Mária, a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár igazgatónője. - A magyarországi nyilvános könyvtári rendszer hatékony működése alapvető fontosságú az ágazati irányítás számára, mert ez a rendszer biztosítja, hogy a könyvtárhasználók bárhol hozzájussanak a könyvtárakban őrzött dokumentumokhoz és információkhoz.

A vizsgálat célja azoknak az alapkövetelményeknek a teljesítése volt, melyet a 2014-ben hatályba lépett kormányrendelet ír elő a nyilvános könyvtárak jegyzékének vezetéséről. A helyszíni vizsgálatot végző könyvtári szakértő pozitív benyomásairól biztosította a könyvtárosokat mind a dokumentáció, a könyvtári környezet és a könyvtári szolgáltatások tekintetében.