Békés Városi Püski Sándor Könyvtár

Online kiállítások - Püski Sándor

Szárszó ’43

A Soli Deo Gloria református ifjúsági egyesület balatonszárszói telepén 1943 augusztusában rendezték meg a Magyar Élet-tábort. A szárszói találkozó a háborús idők egyik legjelentősebb politikai eseménye volt, egyben programadó tanácskozás a világháború utáni teendőkről.

A konferenciára gyülekező fiatalok

A mintegy 600 résztvevőt az értelmiségi református ifjúság mellett a katolikus fiatalok, népi írók és költők, valamint a parasztság és munkásság képviselői alkották. Csak az úri Magyarország és a szélsőjobboldal képviselőit zárták ki a tanácskozásból.

A találkozón jelen volt többek között Németh László, Féja Géza, Kodolányi János, Erdei Ferenc és Veres Péter író, Karácsony Sándor, László Gyula és Szent-Györgyi Albert, illetve a Parasztszövetség elnöke és főtitkára Nagy Ferenc és Kovács Béla.

Veres Péter beszédet mond Szárszón

Püski Gábor a könyves asztalnál

A tanácskozás résztvevőinek célja közös volt, de eltérő úton, eltérő módon és ideológiai háttérrel keresték a megoldást. Az együttes kiútkeresés példát adott arra, miként lehet az egymástól oly sokban különböző álláspontok között nyílt vitákban a közöset keresni.

A legnagyobb érdeklődést és legtöbb vitát kiváltó elképzelés Németh László harmadik utas megoldása volt, mely mentes a kapitalizmus és a kommunizmus szélsőséges hibáitól.

Számos nézet között mindenki egyetértett azzal, "ahhoz, hogy a magyarság akármilyen fokon és módon beleszólhasson a háború utáni sorsába, meg kell erősödnie identitásában, magyarságtudatában. Amelyhez a művelődésen át vezet az út." (Püski-Gulay I. köt., p. 153.)

1993. aug. 23.: a Szárszó ’43 ötven éves évfordulójára rendezett táborozás megnyitása az SDG telep újrarendezett helyszínén

Balatonszárszón dombormű emlékeztet az egykori találkozóra. A közel három és fél méter magas mészkő emlékművet Diénes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.


A Püski házaspár a szárszói emlékmű avatásán 2000. aug. 7-én